header image
 

Ристо Самарџиев – Бела

Am ——–Dm
Еј, моме, еј девојче
Dm ———- F——-Am
севдо прва, росно кокиче,
Dm ——–Am
кој сокак поминуваш,
F———–E————-Am
кој конак ноќва минуваш.
Am————–G
Дал’ помниш, дал’ ме сонуваш
Dm——–F—–Am
Дал’ име мое спомнуваш
Dm———–F——Am
Ил’ љубиш ил’ се даруваш
E/7————————-Am
за име нит’ за пари прашуваш, еј…

Am———–C—————
Бела трага, бела прашина
Dm———–F——Am
бела зима, бела белина.
Dm———–F——-Am
Бел ат пред порта помина,
F————E/7–Am
и на него, либе замина.

Јас по тебе факам у света,
лето осмо, зима девета.
Девет песни, бел мој галебе,
пратив абер, либе, по тебе јас.

C——-G
Дојди си, дојди ми
Dm———-Am——G
подај рака и не зборувај
G——F—————C——G
гушни ме и само одголувај.
C——-G
Дојди си, дојди ми
Dm———-Am——G
подај рака и не зборувај
G——-F————–E/7——Dm–Am
гушни ме и само тииииии одсонувај.

YouTube Preview Image

Дани – Што до тогаш

Am———–Em——G———-D
Колку ти мислиш на мене е, е никој не знае
Am————-Em——-G————D
ниту мене како ми е без тебе никој не знае.

-G—-D—Em—–C————-G
И после години можеби ќе се сретнеме
-D—–Em—–C———G
и тогаш се ќе ни биде смешно
—D—–Em—C———–G——D————Em
ќе биде весело, и ништо страшно штом сега е претешко
—–C———G—-D——-Em—-C——–G
ќе ни биде смешно ќе биде весело, а што до тогаш 
——D———-Em–C
во меѓувреме ти и јас

G————D————Em——C———-G
Што до тогаш што, што до тогаш што, во меѓувреме ти и јас
D———–Em—-C——–Am
што до тогаш што до тогаш ти и јас 

Ти си сам тоа знам сама сум и јас но несфаќа 

зошто ти фрли се што сме имале без причина

И после години можеби ќе се сретнеме

и тогаш ќе ни биде смешно ќе биде весело 

и ништо страшно штом сега е претешко 

ќе ни биде смешно ќе биде весело а што до тогаш 

во меѓувреме ти и јас

G————D————Em——C———G
Што до тогаш што, што до тогаш што во меѓувреме ти и јас
-D———–Em—-C——-Am
што до тогаш што до тогаш ти и јас 
————–Em
како луѓе без сенки 
————Am—————-Em
до тогаш ти и јас како небо без ѕвезди 
————Am
до тогаш ти и јас

YouTube Preview Image

Ареа – Дај ми ја ноќта

C——–G——-Am—Am2
Ако ноќеска си осамен
C———–G——Am–Am2
и немаш никого крај себе
C————G———-Am–Am2
ти мислиш љубовта те напуштила
C————–G——-Dm-C
со некого што сакаш си отишла

G————–Dm-C-G—————–
дај ми ја ноќта а а а допушти ме да водам

Реф:

C–G——–Dm–F—G—-C-G-
Дај ми твоите солзи да ги избришам

—–Dm–F——G——–Am-G-F
како река нека ги носи песнава a a

F——–G——-Am–G–F
во неповрат засекогаш a a

Мислиш не си убав ни осебен
да станеш некој си обичен
и радоста те напуштила
знаеш само дека си осамен
дај ми ја ноќта допушти ми да водам
дај ми твоите солзи да ги избришам
како река, нека ги носи песнава
во неповрт засекогаш.

YouTube Preview Image

Next Time – Не верувам во тебе

C#m——-E——H———F#
Сакав да ти кажам нешто одамна 

C#m–E—–H———F#
н е л и мислиш дека е доста

C#m-E—–H—–F#
о д и бегај ти од мене

C#m——-E——–H———F#
време е да помислам малку и на себе

Бакнежи прегратки како да беа болни
ни деновите не ни беа добри
оди бегај ти од мене                                                                                                                  време е да помислам малку и на себе
Реф:

A——E——–H—–F#
Те оставам без ич око да ми трепне

A——E———H————–F#
те оставам за да сватам што сме биле

A——E———H————F#
те оставам за да бидам сам со себе

A———–H
не верувам, јас во тебе.

Премногу зборови што ме гушат
и премногу бакнежи, но без душа
немам сила за ништо веќе
време е да помислам малку и на себе.

Реф:

Те оставам без ич око да ми трепне
те оставам за да сватам што сме биле
те оставам за да бидам сам со себе                                                                                 не верувам, не верувам јас во тебе.

YouTube Preview Image

Дани – Срца две

Am—————G
Ти ми зборуваш за вистина 

F———————G———Am
а сакаш само да ја прикриеш лагата

——–G—————-F–G 
а зборови ништо не ми значат 

Нема никогаш да признаеш 
дека повеќе ја сакаш од мене 
и да признаеш јас нема да ти судам.

Реф:
——————F——————-C
Мене не ми требаш не, ако не ми дадеш се

————-Am——-G———-F
цело срце замене, а ти немаш срца две.

——————C
Мене не ми требаш ти

————-Am——G——F
ако со неа си бил , со неа продолжи 

Не јас не би те оставила
но на сила ништо добро не бива
кога не оди и љубовта си оди.

Нема никогаш да признаеш
дека повеќе ја сакаш од мене
и да признаеш јас нема да ти судам.

Реф:
Am———————–G–F
Кога еднаш си почувствувал 
———————G–Am
дека таа е за тебе подобра 
———————G—F
само продолжи и не е толку тешко.

YouTube Preview Image

Трајче Манев – Осамен

Am……………………………
Сам сум во ноќта тивка
Dm……………………………..
и сонувам со очи отворени
G……………………………..C…E
го слушам твојот шепот мил

Am……………………………
Сонувам за дните поминати
Dm……………………………..
за тебе веќе одминати
G……………………………..C…E
и како да сакаш да кажеш не

C………………………………..
Ти што ми ја украде душата
G ………………………………
ти што ми ја зароби младоста
Am…………Dm……………….
за што ќе патам во животот
…..E…………………Am F
за кого ќе дадам сеее

C…………………………….
Ти што ми ја украде душата
G ……………………………….
ти што ми ја зароби младоста
Am………….Dm…………………
за што ќе патам во животот
……E………………..Am
за кого ќе дадам се.

YouTube Preview Image

Џафер – Сонце за три светови

C F
Една ѕвезда ми шепоти
G C
дали си блесок што постои
C F
трепет од крилја на гулаби
G C
в’ срце ми остава бол.
F C
Дали може љубовта
E Am
ноќва да ја продолжи
F C G
дали може да ја задржи.

Реф:
C E Am
Ја имам само ноќва да бидам јас со неа
F Dm G
и не знам дали можам да ја заборавам
C E Am Dm
Во гради имам сонце за уште три светови,
F G C
ако замине ќе изгаснат.

Илјада слики сеќавања
и мечти не домечтаени
ќе носам трагови нејзини
во себе цел еден век.

F C
Знам дека ќе замине
E Am
денот штом ќе надојде
F C G
ќе ми рече не барај ме.

YouTube Preview Image

Конкорд – Високи Штикли

E5……………………………….G5F#5
Одиш по улица се вртат по тебе
E5……………………………….G5F#5
а ти така горда гледаш само пред себе
…….H5……………
довикуваат свират,
………A5…………
озборуваат горат
…………E5…………..
а ти си ладна, ладна

E5……………………………….G5F#5
Гледам и јас стојам и се чудам
E5……………………………….G5F#5
за таква риба сред ноќ се будам
….H5…………………………A5
забележуваш, се живо распаметуваш
…………E5…………..
а ти си ладна, ладна

H……………………………….
Високи штикли и црни чорапи
……A………………………………..
се вртам ако треба и по сто пати
….H……………………………
и твојот лик ме прогонува
………..C#m………………….A
се насмеваш ил ми се присторуваш
…………E………..H
Сите те гледаат ууу….
…………….E…………H
со поглед стрелаат ууу….
…E……….H…..A
а ти веќе не си
……….E
не си ладна

E5……………………………….G5F#5
Секој под око сака да те види
E5………………………………………… ……G5F#5
а кога погледнеш ти ме бодат илјада игли
….H5……………
о каков поглед би,
……A5……………….
те следел и со двоглед
…………E5…………..
убавице ладна, убавице ладна

Чекорот твој е така одмерен ебан
во некој студен ден би разведрил се
о каков ли чекор, му нема прекор
а така си ладна, ладна

YouTube Preview Image

Студени нозе – 50 DM

C G Am Em
Седеше на шанкот сама негде после два
F C G C
интелектуална, згодна и замислена
C G Am Em
ја прашав јас од кое небо овде паднала
F C G C
рече дека е на распуст не е од тука.

C G Am Em
Пред да успеам да кажам друго било што
F C G C
рече ајде до кај тебе на по еден сок,
c G Am Em
И бевме до кај мене и бидна се што бидна
F C G C
ми побара 50 марки зема и си кидна.
Реф: x 2
C G C
Беше мрак, а таа беше гола
C G C
ама ладна како кока-кола
Am Em F
каучот се расцвета на пола,
C G C
а таа беше ладна како кока-кола.

C G Am Em
Дојде лето душа сака сонце вода плажа
F C G C
лежев гол а нежен глас на увце ми кажа
C G Am Em
“абе Jonny зарем цел ден тука ќе се вариш,
F C G C
ајде до кај тебе дома кафе да ми свариш”

C G Am Em
Фрлив окце да ја видам зинав како пијан                                                                     F C G C
зам за јадец опа иха и 50 марки зијан
C G Am Em
ај од тука сестро слатка џабе кафе нема
F C G C
ако сакаш опа иха 50 марки спремај.
Реф: x 4

YouTube Preview Image

Студени нозе – Kако кучето мое

G D C G
Јас си имам куче,во дуќанот ми лежи
G D C G
тоа нејќе кучки,од нив кожа му се ежи
G D C G
покрај сите кучки стари,кучишта кружат
G D C G
со кученца фини тие нејќат да се дружат

мојто куче сака во дупки да се пика
и кога ќе се пикне му доаѓа да вика
целиот се тресам и срцето ми тропа
G D C Em
а тоа ни да чуе во дупката си копа

D C D Em
пред спиење ноќе сака да се мази
Em D D Em
не ме остава да спијам по колено ми лази

G D C G
реф:Како кучето мое нигде нема друго
G D C G
поголемо од ќифла а помало од југо
G D C Em D
обожава мачки и рипчиња мали на кломпи
C G
со шминка ко ќумбе се пали x2

YouTube Preview Image